Obsah > Pilotované lety > Sojuz TMA > Sojuz TMA-9

M.označení Start Přistání Délka letu Poznámka
2006-040A 18.09.2006 21.04.2007 215d08h23m ISS-13S (výměna lodi u ISS, nová posádka ISS)


Posádka Sojuzu TMA-9 (zleva: Ansari[ová], Tjurin, Lopez-Alegria)
Posádka :
Tjurin, M.V. [VE](Rusko) | Lopez-Alegria, M.E.[PI](USA) | Ansari[ová], A.[UL](USA)

[ Popis letu | Obrázky | Experimenty ]

Znak letu Sojuz TMA-9Popis letu :

Start kosmické lodi Sojuz TMA-9 z Bajkonuru s posádkou Expedice 14 k ISS (Lopez-Alegria, Tjurin) a první "kosmickou turistku", oficiálně "účastnicí kosmického letu" Anousheh Ansari[ovou], úspěšně proběhl v pondělí 18.09.2006 v 04:08:40 UT (06:08:40 SELČ). Původně měl jako celkově už čtvrtý "turista" letět Japonec Daisuke Enomoto, ale neprošel jednou z posledních lékařských kontrol před startem (kvůli žlučovému kamínku). Americká podnikatelka iránského původu Anousheh Ansari[ová] byla jeho náhradnicí.

Připojení k ISS se uskutečnilo v automatickém režimu ve středu 20.09.2006 v 05:21 UT (07:21 SELČ).

Start Sojuzu TMA-9 z Bajkonuru (18.09.2006)Po týdnu společného pobytu na stanici, během něhož si dlouhodobé posádky předaly systémy družicového komplexu, se část předchozí posádky Expedice 13 (Vinogradov, Williams) a s nimi i Ansari[ová] vrátili na Zemi v lodi Sojuz TMA-8 (přistání v Kazachstánu 29.09.2006 v 01:14 UT [03:14 SELČ]).

Thomas Reiter z Expedice 13 zůstal na stanici a stal se tak třetím členem Expedice 14.

Sojuz TMA-9 pak zůstal u ISS jako záchranná loď.

Přistání Sojuzu TMA-9 s posádkou Lopez-Alegria, Tjurin a Simonyi (který přiletěl k ISS v lodi Sojuz TMA-10 spolu se členy Expedice 15 [Jurčichin, Kotov]) se uskutečnilo v sobotu 21.04.2007 ve 12:30 UT (14:30 SELČ) v Kazachstánu.


Aktualizováno : 21.04.2007

[ Obsah | Pilotované lety | Sojuz TMA | Sojuz TMA-8 | Expedice 13 | Expedice 14 | Sojuz TMA-10 ]

Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.