Obsah > Pilotované lety > Shenzhou > Shenzhou-10

M.označení Start Přistání Délka letu Poznámka
2013-029A 11.06.2013 26.06.2013 14d 14h 28m Pátý čínský pilotovaný orbitální let, druhá pilotovaná mise ke stanicí Tiangong-1 (TG-1)


Posádka SZ-10 (zleva: Zhang, Nie, Wangová)
Posádka : Nie Haisheng[VE] | Zhang Xiaoguang[PI] | Wang[ová] Yaping[PI]

Popis letu :

Hlavním cílem letu kosmické lodi Shenzhou-10 (SZ-10) je spojení s orbitální ministanicí Tiangong-1 (vypuštěnou do kosmu v roce 2011) a kosmonauti pak mají na stanici pracovat cca dva týdny.

Start nosné rakety CZ-2F s lodí SZ-10 z kosmodromu Jiuquan se uskutečnil 11.06.2013 v 09:38:02 UT (11:38:02 SELČ).

Připojení k ministanici TG-1 proběhlo 13.06.2013 v 07:11 SELČ.

V dalších dnech kosmonauti stanici obydleli a věnovali se různým experimentům, včetně vzdělávacích přenosů pro miliony čínských dětí.

V neděli 23.06.2013 kosmonauti na pár hodin přestoupili do lodi SZ-10 a úspěšně vyzkoušeli ruční odpojování a připojování lodi ke stanici TG-1.

V pondělí 24.06.2013 ve 23:05 UT se už kosmonauti v lodi SZ-10 s konečnou platností odpojili od stanice TG-1 a začali se připravovat na přistání.

Návratový modul SZ-10 úspěšně přistál v Číně (v oblasti Vnitřní Mongolsko) dne 26.06.2013 v 00:06 UT (02:06 SELČ).


Aktualizováno : 26.06.2013

[ Obsah | Pilotované lety | Shenzhou | SZ-9 | SZ-11 ]

Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.