Obsah > Pilotované lety > Shenzhou > Shenzhou-9

M.označení Start Přistání Délka letu Poznámka
2012-032A 16.06.2012 29.06.2012 12d 15h 26m Čtvrtý čínský pilotovaný orbitální let, spojení se stanicí Tiangong-1 (TG-1)


Posádka SZ-9 (zleva Liu Wang, Liuová Yang, Jing Haipeng)

Posádka :
Jing Haipeng [VE], Liu Wang [PI], Liu[ová] Yang [PI]

Znak letu SZ-9Popis letu :

Hlavním cílem letu kosmické lodi Shenzhou-9 (SZ-9) bylo uskutečnit první čínské pilotované spojení s orbitální ministanicí Tiangong-1 (vypuštěnou do kosmu v září 2011). Kosmonauti na stanici pracovali cca 10 dní. Na palubě SZ-9 také byla první čínská kosmonautka.

Start nosné rakety CZ-2F s lodí SZ-9 z kosmodromu Jiuquan se uskutečnil 16.06.2012 v 10:37:25 UT (12:37:25 SELČ).

Připojení k ministanici TG-1 (v automatickém režimu) nastalo v pondělí 18.06.2012 v 6:07 UT (8:07 SELČ). Krátce po 11. hodině SELČ téhož dne kosmonauti otevřeli průlez a vstoupili na palubu TG-1. Stanice byla i po téměř 9 měsících v kosmu v dobrém stavu a fungovala podle očekávání.

V dalších dnech kosmonauti stanici obydlili a věnovali se různým experimentům.

Posádka SZ-9 na palubě stanice TG-1 (18.06.2012)V neděli 24.09.2012 proběhla zkouška ručního řízení lodi SZ-9. Kosmonauti se s lodí SZ-9 odpojili od TG-1 (v 05:09 SELČ), odletěli do vzdálenosti cca 300 metrů a pak zahájili opětovné přibližování ke stanici. Od vzdálenosti 140 metrů bylo přibližování řízeno ručně (řídil Wang Liu) a v 06:48 SELČ se loď SZ-9 znovu připojila k TG-1.

Kosmonauti na stanici TG-1 pracovali až do 28.06.2012. Pak se v 03:22 SELČ s lodí SZ-9 odpojili od stanice, ale zůstali ještě na oběžné dráze.

Návratový modul SZ-9 úspěšně přistál v Číně (v oblasti Vnitřní Mongolsko) dne 29.06.2012 v 04:03 SELČ.


Aktualizováno : 29.06.2012

[ Obsah | Pilotované lety | Shenzhou | SZ-7 | SZ-10 ]

Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.