Obsah > Aktuality > Články > Valmez 2001

[ Přílohy: Co se objevilo a co se ztratilo na webu | Kosmonautika 2001 | Sborník přednášek Valmez 2001 (PDF, 206 KB) ]

Čas letí jako bláznivý……….a jak se tak dívám, ani jsem nestačil řádně napsat jak bylo na LeBourget 2001. Tento rok byl vskutku bohatý na prožitky. Mohu-li zde shrnout pak po výstavě ve Francii to bylo první setkání nadšenců kosmonautiky v lázních Bohdaneč a nyní tento rok uzavírá setkání stejného rázu. Je jím tradiční setkání organizované hvězdárnou ve Valašském Meziříčí a tato akce rok co rok přiláká na seminář kosmonautiky právě ty, kteří chtějí být kosmonautice jaksi blíže. Dokonce i stránky MEK Aleše Holuba upozornily na tuto akci, a na mou výzvu zareagoval pouze Martin Kostera a Mirek Kaňa. Z toho předpokládám, že zbytek z Vás, kteří nyní čtete tyto řádky museli pilně pomáhat například při pečení vánočního cukroví a též se povinně účastnit předvánočního úklidu. Dobře tedy, tady je něco jako report z akce na které jste chyběli a měli jste být. Pak tedy musím Vám všem vzkázat, že Vaše škoda, že jste zde zase nebyli - bylo hmmm príma………….

……..a je tu zase skoro konec roku. Stejně, když se na něco těšíte od začátku roku, a ten okamžik přijde tak nějak se nemůžete dočkat, až vše začne. Záhy však zjistíte, jak je čas pomíjivý a vše je zase fuč. V předstihu si v práci zajišťuji volno a zjišťuji, že už i můj šéf si pamatuje kde jedu a kde budu. Snad jsem se také jednou pochlubil a tak nějak se to se mnou vleče. Obdobně dopadl kolega. Ve čtvrtek večer se začínám balit s myšlenkou nezapomenout na nic co bych později potřeboval. Povinou výbavou je hlavně poznámkový blok a teplé oblečení - dobrá nálada se pak nosí sebou trvale.

ValMez 2001Je pátek 23.11.2001 ráno s kolegou se scházíme na nádraží v Havířově abychom společně vyrazili na cestu. Ještě koupit noviny a jsme ve vlaku. Sami jsme zvědaví co a jak bude ve Valmezu a kdo všechno se po roce ukáže. Cesta uběhla vcelku shodně s předpokladem nějakého toho zpoždění, na které jsme od naší železnice zvyklí. Z nádraží autobusem jsme na hvězdárně byli v cuku letu. Zde necháváme svůj balast. Máme právo vybrat si postele, výbavu k povlečení jsme tedy již dostali a tak si jdeme ustlat a trádá na kafe. Valmez je pěkné město, tak trochu už ho známe a také víme kde "zapadnout" na dobré jídlo a pití - to tady, ale nebudu dále rozepisovat.

Čas ubíhá svým odměřeným tempem, tu a tam se nám již podaří někoho potkat známého. Veškeré to dění kolem ubíhá a hodina zahájení semináře se přibližuje, stejně tak i my se úměrně době přibližujeme k hvězdárně. Musím pak dodat, že se těšíme co bude a tak nějak je dobře a tak nějak snad ani nechceme, aby vše skončilo…………

Hodina H, být na správném místě a ve správnou dobu - je to fajn vše se začíná dle očekávání rozjíždět - vždyť proto jsme tady. Nyní konečně vidíme kolik je tady známých a neznámých tváří a nepsaným zvykem je se seznámit nebo alespoň pozdravit. Zapisujeme se a skládáme asi 175 korun nocležného. Za hubičku, že ? První přednáška je od pana p. F.Martínka, ale je ještě téměř hodina času - no a tak proč si ještě někde nezajít. Zpět, ale k semináři.

ValMez 2001V seznamech jsem prohlížel známé a neznámé jména a po okolí též i tváře. A jak se tak zdá přece jen asi tak nebudu zklamaný. Kde se vzal tu se vzal - čas mu dovolil a manželka pustila - Martina Kosteru. A skutečně i zanedlouho je vidět Mirka Kaňu. Asi tušíte kdo tito lidé jsou - ano znáte je z MEKu diskusí. Milan Halousek se dopředu omluvil - musel nastoupit do lázní, škoda snad mu to vyjde napříště. Škoda také, že se zde do Valmezu tentokrát nedostal i Aleš Holub. Potěšilo mne také, že sem přicestoval velice skromný mlaďoch Patrik Pluhař, který se také velmi nadchl pro kosmonautiku právě na setkání v Bohdaneči resp. na Kosmos News Party. Pokud mohu připomenout stálý inventář zdejší hvězdárny a naší kosmonautiky vůbec, pak musím vyjmenovat pány přednášející. Jsou to p. Antonín Vítek, Jan Kusák, Tom Přibyl a p. František Martínek, pánové pak prominou, že jsem jaksi nenapsal jejich tituly, ty uvádím pak na závěr tohoto reportu. Potkali se zde také staří známí, kteří Valmez navštěvují ať již ze setrvačnosti a nebo zájmu o kosmonautiku a astronomii. Přiznám se, že jsem také čekal na jednoho až notorického slibovatele, který ačkoliv by za kosmonautiku snad i ruku dal do ohně opět zase nepřijel. Pokud se zde na MEK čas od času dostane a bude číst tyto řádky doufám, že si to o sobě také přečte. Ze Slovenska sem přijeli manželé a to z větší dálky, než kolega, který slíbil přes tři lidi svou účast a slovo nedodržel. Mne samotného účast manželů ze Slovenska velmi potěšila.

Čas nás všechny dotlačil do hodiny zahájení první přednášky, která dle harmonogramu začala v 16.30 SEČ.

Vše ponejprve začalo oficiálním přivítáním pana L.Lenzy z Valmezské hvězdárny. A pak vše začalo.

ValMez 2001Využití balonů při výzkumu vesmíru - pan F.Martínek. Zdá se, že jen zdánlivě a nebo resp. málo kdo by z nás přiznal, že by zde byly nějaké spojitosti s kosmonautikou . Opak je však pravdou, přednáška nás všechny zavedla ponejprve do historie balonového létání a počátky výzkumu prvních průkopníků - výzkumníků atmosféry. Vždyť pokud si vzpomeneme, balon byl jistou dobou jediný dostupný prostředek lidí jak si zalétat a co ještě více - možnost dostat se pokud možno do stále větších výšek. A tak jsme se dostali před historii bratří Mongofierových, až do dnešních dní, ale ještě nepředbíhejme. Dne 5.6.1783 započal skutečný věk výškových letů kdy pan Annomay naplnil svůj horkovzdušný balón a poslal jej hned na poprvé do výše 300 m. Asi se sice nyní smějete, ale tehdy to znamenalo mnoho. Druhý pokus tohoto průkopníka znamenal vyslat stejný balon do výše 1830 metrů. Prvními pasažéry byli sice kohout, kachna a ovce, ale již to byl první počin. Člověk pak uvažoval následovně, když to přežila zvířata tak člověk taky. Zde se však historie nezastavila a tedy šla téměř mílovými kroky vpřed - a stejně dobře nám to podal i přednášející p.Martínek. Dále jsme byli seznámeni, že balony ve své historii byly využity jak ve vojenských záměrech, tak v počátcích meteorologie - ostatně zde balony slouží doposud a to s velmi uspokojivými výsledky.

Tímto vyprávěním jsme se tedy dostali postupně na spojitosti využití balonů v kosmonautice. Právě dynamický rozvoj výzkumu v oblastech meteorologii a astronomie se přišlo na nápad využít balonů právě pro jistá astronomické měření. Ze Zemského povrchu bylo toto měření rušeno vlivy jako oblačnost, hustota atmosféry a magnetickými póly Země. Z těchto důvodů byli astronomové omezeni pozorovat vesmír jen v pásmu tzv. viditelného světla, rádiového záření a částečně v oboru infračerveného a ultrafialového záření. Skočíme-li tedy do oblasti kosmonautiky pak balony příznivě přispěly k studiu vlivu náročných a extrémních podmínek na lidskou psychiku a také metabolizmus. Pomocí balonu se také ve velkých výškách zkoušely skafandry a různá zařízení kosmických lodí. Z historie kosmonautiky nelze nevzpomenout telekomunikační družice jako ECHO 1 a 2, nebo další nafukovací družici Pageos. Balony nás provázely v naších snahách prozkoumat Venuši, kde byly balony použity pro průzkum atmosféry. Balony dnes najdete jak jsem se zmínil v meteorologii, ale i při různých nácvicích na kosmický let na STS. Jedna firma se zabývá výrobou nafukovacích atrap, které jsou rozměrově stejné jako jejich skutečné objekty. Tyto atrapy jsou nafouknuty heliem, a používají se jako tréninkové objekty například pro vykládku a nakládku do ložního prostoru orbiteru .

Balony - tito pomocníci figurovali dokonce v projektu Francouzsko-Ruského projektu Mars 96. Balon měl vléct speciální tubusy se zařízením pro sběr a analýzu vzorků, avšak finanční potíže tento projekt uzavřely. Připomenu také, že balonů používá i japonská NASDA. Jedním příkladem za všechny je použití balonu při vynášení maket miniraketoplánu HIMES do větších výšek a jejich následný shoz - ověřování aerodynamických schopností…. Obdobným způsobem si pomohla i francouzská CNES s miniraketoplánem HERMES. Balony tímto způsobem ušetřily mnoho investic spojených s palivem a provozem letounu, který by zmíněné makety musel vynést například podvěšené pod křídly. Ze stejných a již uvedených důvodů by se také například nemusel stavět jednorázový nosič, který by model vynesl do patřičné výšky……

Zde, ale využití balonů zcela nekončí, dále figurují v různých projektech nafukovacích stabilizačních a brzdících štítů a jak pro balistické rakety tak pro nosiče z oblasti kosmické turistiky a nebo v rámci soutěže X-price. Velmi lákavé a reálné šance ve využití balonu patří k projektům výzkumu atmosféry různých planet mající alespoň nějakou atmosféru. Celá přednáška se nesla ve velmi zajímavém duchu a chutí přednést o něčem s čím ať již vědomě a nebo nevědomě jsme se setkali a to také s patřičným odkazem na budoucnost. Dle zvyku nastala příležitost se také přednášejícího se zeptat co koho zajímá a také potleskem poděkovat za přednášku.

Tak mimo to se zde musím zmínit, že až tady na první přednášce se posluchači mohli pokochat i zbrusu novou audiovizuální technikou, kterou hvězdárna dostala od svého sponzora. Oproti minula nás překvapil kvalitní a ostrý obraz a zvuk, který příznivě provází každého přednášejícího. Je ale přestávka na 10 minut - čurpauza. Je možno dát si kafe za 5 Kč a nebo čaj také za stejnou cenu. Pokud Váš mlsný jazyk zatouží po nějaké té tatrance a nebo jiném oplatku - jak říká kolega pišingru máte i tu možnost.

To už nás svolává pan Martínek zpět na další přednášku, ta patří Tomovi Přibylovi. Jak sám mi mezi dveřmi řekl : …..jdu se historicky znemožnit, ale to myslel samozřejmě jen ze srandy - Tom ví o čem hovoří. Ujímá se slova a dle harmonogramu jde o přednášku s názvem Příběh stanice MIR se uzavřel. Jde o jeho zamilované téma a tak jako ostatní přednášející si musel nastudovat mnoho materiálu, aby o všem mohl hovořit. Stejně tak dobře mohu napsat, že všechny podklady nejdříve ze všeho sloužily pro přípravu knížky o stanici MIR, která je dávno k prodeji. Příběhu, který zde popisoval se věnoval cca 1,5 roku, a psal o něm co mu čas dovolil. Tomovo poutavé vyprávění nás také provedlo historii orbitálních stanic, až k vyvrcholení pýchy sovětské kosmonautiky tedy stanici MIR. Tom nám osvěžil historii na faktech a to v plném rozsahu, popsal nám mnohá úskalí rodícího se MIRu, fungujícího a nebo nefungujícího včetně života na něm. Bylo poznat jak s těžkou nostalgií dnes již vzpomíná na stanici. Z vyprávění jsme se také dověděli o zákulisí prodlužování agónie - existence a likvidace MIRu s upozorněním jak dalece překonala očekávání konstrukce stanice své uživatele.

ValMez 2001Je něco málo přes 20.00 SEČ a už některým účastníkům semináře hrají jejich žaludky žalostný rekviem. Lidský organizmus na sebe upozorňuje, že by se mu měly doplnit alespoň základní stavební živiny, aby bez poruchy mohl existovat dále. Asi se již budu opakovat, ale místní restaurace je skutečně blízko a vaří zde skutečně výtečně. Porce, která se před vámi objeví bude asi pro některé z vás nad vaše síly, ale s tím si musíte poradit sami . Dobré pívo a káva - navozená atmosféra diskuse Kostera - Navara - Kaňa a Lazecký, probíhá v duchu jak jinak než o kosmonautice a čas ubíhááááááá.

Je čas jít do hajan, vždyť zítra je taky den. Ještě hygiena - jakási malá údržba na každém člověkovi a hupky dupky do postýlky. Stálí osadníci medvědího brlohu stále ještě diskutují o kosmonautice, a jak tak čas plynul postupně jednotlivci upadají do komatického spánku. I můj kolega se odmlčel někdy v polovičce věty - myšlenky a tak doslova umřel. Jen mi se ještě nechce spát a přemýšlím nad nesmrtelností chrousta a navíc v puse bonbon, který se ne a ne rozpustit. Přece jen i já procituji, že se ke smečce Valmezských medvědů přidám. Tak se stalo, že opět po roce se zde rozléhá chrapot v různé tónině a výšce - všichni starousedlíci už také poznali, že se zde opět koná seminář kosmonautiky.

………….něco šelestí a šustí - pohybuje se to po pokoji - ne to není zloděj, jen jeden z nás se již probudil a šel vykonat svou hygienu. Zjišťuji, že je asi kolem 6té hodiny ranní a do 7mi se ještě všelijak kroutím jako had, zpod vyhřáté deky se chce jen málo komu. Je tu sobota ráno - povinnost nezbytné osobní ranní údržby, ujíst z domácích zásob a hurá zase na přednášky. Ranní kafe mne probouzí, a než se naděješ na scénu přichází nám všem dobře známý, a kosmonautikou ošlehaný p. Antonín Vítek. Kdo byl alespoň jednou na jeho libovolné přednášce, pak ví kdo to je a jakou vysokou úroveň přednáška bude mít. Kdo to tedy neví, pak na jeho adresu zde píšu, že je to skromný, veselý, chápající a velmi trpělivý pán v letech. Tento člověk o kosmonautce ví, jako málo kdo v této zemi. Zcela určitě jej znáte z časopisu Letectví a kosmonautika a jeho článků o kosmických letech, které se ukazují díky jeho laskavosti i na stránkách MEK. Neznáte jej však osobně a to je ta vaše velká nevýhoda, o kterou jste se tento rok připravili - vaše chyba. Jeho přehled o kosmonautice je takový, že se to snad ani nedá popsat a málo kdo by jej uměl napodobit . Můj kolega o něm tvrdí, že snad ani nespí…. Vskutku je to tak jeho přednáška nás přenesla k problematice ISS stanice a to v období let 2000 a 2001. Dostali jsme tak vyčerpávající zpravodajství, a i z dodaných informací jsme měli dojem, že snad p.Vítek pracuje v NASA a nebo pro NASA jako externí pracovník. No pokud se tak mohu vyjádřit byla to pro mne laskomina jej poslouchat, která jak slíbil bude pokračovat ještě odpoledne. Blíží se čas dalšího oběda.

Po přednášce p.Vítka se tu v cuku letu objevil další aktér pan Jan Kusák. Také na něj se spousta lidí těšila a dočkala se. Pan Jan má k nám posluchačům obdobný přístup jako p.Vítek a tak se není čemu divit, že jsme jej pozorně poslouchali. Nosné rakety v roce 2001 a plány do budoucna - tak se nazývala jeho přednáška. Byla velice zajímavá jen čas uletěl jako zblázněný. Mnoho zajímavostí o nosičích vypuštěných v roce 2001, která zahrnovala období 7-10 měsíce. Pan Kusák nám představil různé plány do budoucna i se svým opodstatněným a střízlivým odhadem. Tedy co je a není reálné. Jak jsem se již zmínil přednáška zahrnovala přehled nosičů za cca pololetí roku 2001, a musím také napsat, že následoval i jistý dodatek, který informace upřesňoval. Vzpomenuty byly jmenovitě statické zkoušky motorů LOW COST POINTLE ENGINE LCPE na Stennis Space Center. Projektovaným výkonem tohoto motoru byl tah 2,94 MN., a dle údajů výrobce není tento motor vybaven tzv. regeneračním chlazením a jeho zvláštností je trubkový vstřikovač. Zde se pan Kusák velmi vhodně pozastavil právě nad tzv. regenerativním chlazení - resp. jeho nepřítomnosti. Technická informace, která provází popis tohoto motoru se zdá až jako nepravděpodobná. S určitým předpokladem by se dalo odhadnout, že tento motor bude přeci jen alespoň z části regenerativně chlazen, a zbytek je ponechán osudu a především kvalitě tepelného odvodu materiálů použitých při konstrukci. Dostali jsme také informaci, podle které chystají Švédové, a nebo resp. vyvíjejí ekologické palivo pro raketová nosiče - green palivo - zelené. Toto palivo zejména lichotí ekologům, a má plně nahradit hydrazin. Jak je známo právě hydrazin má své neblahé účinky na okolí kosmodromu a také v ovzduší za letu se vytváří mnoho škodlivých zplodin. Pan Kusák nám také sdělil okolnosti týkající se vývoje raketového motoru pro nosiče Angara. Tyto budou označovány jako RD-191M, který by měl být 4ř komorový a nebo snad i vícekomorový. Tah RD-191M se pak předpokládá 2,09 MN ve vakuu a počítá se s 300 sec dobou hoření. Dále z přednášky bych připomněl alespoň nosič Proton M plus Breeze M, Proton KM, NR, nebo Sojuz FG … Sojuz U. Zastavení projektů s označením X 33 a 34 a ROTON je pak bohužel zprávou špatnou na poli kosmonautiky. Z budoucích projektů nás přednášející seznámil se zájmem Ruska letět na Mars a to v období let 2016 a 2020, stejný záměr i s udáním letopočtů se shoduje i USA strana. Zajímavá však, a to alespoň pro mne, byla zpráva o projektu SLI. Space Launch Initiative. Jde v podstatě o 5ti letý plán NASA, který byl ve své podobě přednesen dne 17.5. roku 2001.

Tento plán jmenovitě zahrnuje požadavek na zlevnění kosmických pilotovaných letů a také podstatné zvýšení procenta přežití posádky nacházející se ve stavu nouze, dále snížení nákladů na vynesení 1 kg užitečného zatížení. Zajímavé, že ? Zde se, ale přece jen dá také polemizovat - například ve smyslu úvah zrušení X 33 a 34 ……. což byl předvoj evakuační kosmické lodě pro potřebu posádky právě pro evakuaci ze stanice ISS. Tento plán přímo podporuje modifikace a různá vylepšení raketoplánů STS. V přednášce toho bylo skutečně mnoho a velmi dobře se to vše poslouchalo. Na závěr přednášky je samozřejmostí svými otázkami přednášejícího tak trochu potrápit svými dotazy. Jak jinak pan Kusák vše zvládl ve svůj prospěch a v kombinaci doložených informací p.Vítka už nebylo se nač zeptat. Jak se objevil tak pan Jan zmizel, doprovod jeho manželky byl omluvou a kdo by si na ní troufl…….????? :-) ) ) ……………

Čas sobotního oběda. Rychlý přesun vojenského rázu spíše připomínal tlupu hladových vlků. O menu oběda a porcích se již zmiňovat nebudu, už bych se jen opakoval. Snad jen to, že ten kdo tu nechce přijet kvůli kosmonautice tak, alespoň kvůli tomu velmi dobrému dlabanci, ten zážitek v něm skutečně zůstane.

Po dobré krmi v pořadí přednášek nastala neplánovaná změna. Tom Přibyl spěchal na vlak do Brna, a tento by nestihl pokud by bylo zachováno původní pořadí. Po přátelské dohodě s p.Vítkem se tedy vše velmi rychle vyřešilo. Tom se tedy rozpovídal na téma Kosmické vycházky. Přes první skafandry letadel, výškové rekordy, Gagarina, Leonova, Whittea a skafandry dnešních dní. Kosmickými vycházkami programů Gemini, Apollo, Voschod, Sojuz, Saljut a nyní též ISS. Stejně jako předcházející pánové, tak i Tom nás provedl svým vyprávěním po svém s přístupem trpělivosti a plné oddanosti. Souhrnným způsobem jsme byli informováni se stavem EVA na ISS a to s odkazem s již připojenými moduly pro výstup USA Quest a Ruským PIRS. Z obou se již vystupovalo do vesmíru. Tomovo rozloučení s účastníky semináře připomínalo evakuaci z paluby orbiteru. Nicméně myslím si, že všichni byli velice rádi, že si udělal ten čas a přijel. Nezbylo tedy než mu popřát Šťastnou cestu…..

Po krátké přestávce na čaj a nebo kávu za 5, se na nás opět vrhl p.Vítek. Situace se vlastně opakovala z dopoledne, a tak se zde podrobně již nebudu rozepisovat. Přednáška nám doslova nedala vydechnout a pan Vítek nás doslova udolal, jeho vitalita v jeho věku je obdivuhodná . Pokud zde napíšu, že je to člověk na svém místě, který pro kosmonautiku žije, dýchá, pak mi lidé kteří jej znají osobně dají zapravdu. Já, alespoň tady za sebe moc děkuji ! Přednáška tak skončila v 18.00 SEČ, kdy se osazenstvo hnané touhou opět něco sníst vydalo do míst, která již samozřejmě znají.

…………..T plus 19.10 SEČ začíná přednáška,která je jaksi mimo okolnost kosmonautiky - slova se ujala žena p.Vítka - paní Naďa. Žena, která velmi miluje svého muže, trpělivá, laskavá snášet velmi dobře koníčka svého muže. Také ona má svou velkou zálibu - cestování. Těší ji cestovat, objevovat a poznávat jiné kraje a státy světa. Dojmy z cest si nenechává pro sebe, ale ráda se s nimi dělí s jinými a to ať již cizími a nebo blízkými. Její vyprávění pochopitelně našlo také své posluchače, ale já a ať mi to paní Naďa promine jsem na její přednášce nebyl. Ozvaly se moje záda a tak jsem se raději šel uležet. Převlékl jsem se do kanafasu a zaparkoval jsem svou tělesnou schránu, polkl brufen a začal psát tento report. Ostatně ten nyní čtete všichni zde na MEK. Paní Naďa si připravila pro své vyprávění přednášku s názvem Cesta po malé Asii, a doplnila ji videozáznamem o délce trvání cca 2 hodiny. Podle návratu osadníků našeho brlohu soudím, že byla poutavá …. hodina pokročila.

Jak tak čas ubíhal a já jsem psal, do schránky do mého mobilu přišel pozdrav od Milana Halouska ….. haaa vzpomněl si. Škoda, že mu to nevyšlo. Osazenstvo se začíná slézat do našeho medvědího brlohu, a zanedlouho jsme komplet. Probíhají ještě nějaké diskuse a záležitosti kolem uplynulých přednášek, a jak to tak bývá přechází se na zážitky a vtipy. Postupně, ale odpadají všichni a spí spánkem spravedlivých, protože v neděli 8.30 SEČ se pokračuje v přednáškách a zase se na nás vrhne p. Vítek.

Neděle den poslední………..zbyla jen nostalgie.

Ve zmíněném čase se nás opět zmocnil p.Vítek, a už se z dálky smál. Seznámil nás jak to bývá jeho zvykem podrobně co se na Internetu ztratilo a co vzniklo za stránky WWW včetně odkazů atd. Bylo toho mnoho zajímavého, a zde bych podotkl, že to jsou zdroje odkud on sám čerpá náměty článků a informací - podkladů pro přednášky podobné těm, které jsme zde slyšeli. Člověk se skutečně diví co má za přehled, a z jakých zdrojů dokáže doslova vyšťourat i ty nejmenší detaily. A tak říkám klobouk dolůůůůů… ostatně seznam stránek najdete v příloze 1 tohoto článku nebo ve sborníku přednášek ročníku 2001 (PDF, 206 KB). Po přednášce jsme se ani nezmohli na dotaz, což evidentně ke své radosti nesl p. Vítek, to jak nás dostal…..

To byla pro mne a mého kolegu poslední přednáška, spěchali jsme na nádraží. Naše opuštění hvězdárny bylo vyvoláno jakousi povinnosti. Odpoledne jsme oba šli ještě do práce a tak jsme se chtěli ještě vyspat. V týdnu po Valmezu jsem se po částech chytl přepisu reportu pro Aleše a nyní jej čtete takže to je již konec. Připomenu snad ještě to, že po našem odjezdu byla ještě přednáška p.Martínka s názvem Aktuality z kosmonautiky v roce 2001.

Co vám tedy napsat závěrem ….. celkem bylo zde ve Valmezu 31 osob, které si vyposlouchalo přednášky již zmíněných pánů. Bylo fajn, a vůbec každé setkání na Valmezské hvězdárně, tedy alespoň pokud se týče semináře kosmonautiky vždy stálo zato navštívit. Tak tedy nezbývá než vám vzkázat, že příští rok ve stejném čase a na stejném místě se taky sejdou opět ti co mají rádi kosmonautiku. Ostatně pan Vítek například slíbil napřesrok přednášku - spíše školení ve směru objasnění nebeské mechaniky a to hlavně při setkávání dvou těles na orbitě kolem Země. Hmmmmm to bude laskomina, už se těším.

Takže ahoj všichni, tímto reportem se s vámi loučí

Daniel Lazecký


Příloha 1: Co se objevilo a co se ztratilo na webu (Mgr.A.Vítek)
Příloha 2: Kosmonautika 2001 (F.Martinek)
Příloha 3: Sborník přednášek Valmez 2001 (PDF, 206 KB)

Autoři přednášek Valmez 2001

František Martinek
Ing. Tomáš Přibyl
Mgr. Antonín Vítek, Csc.
p. Naďa Vítková
Prof. Ing. Jan Kusák, Csc.

Pozn.: Jak jsem již napsal tito lidé se stali prakticky stálým inventářem Valmezské hvězdárny. Já jim děkuji za jejich ochotu a laskavost se podělit jak se svými znalostmi, poznatky tak zážitky z cest za poznáním. Díky nim se lidé, kteří jsou často v rolích vděčných posluchačů mnohé doví a vzdělávají se.

Daniel Lazecký
Havířov

P.S.

Milan Halousekchuť a ochotu opět zorganizovat setkání Kosmos News Party 2002. Podle jeho slov se to vše spáchá někdy v květnu. To je tedy další příležitost být při věci samé – a co vy na to ukáže se někdo z vás ??????


Aktualizováno: 07.04.2002

[ Obsah | Novinky v kosmonautice | Články | Sborník přednášek Valmez 2001 (PDF, 206 KB) ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.