Obsah > Aktuality > Články > Věc UFO

Autor: D.Lazecký

Nedávno jsem ve spěchu, očima přelétl zdejší stránky MEK. Článek-ky, které pojednávaly o neidentifikovatelných létajících objektech čili UFO, mne velmi zaujaly. UFO čili - Unidentified Flying Object. Nelze si nevšimnout toho, že například autor byl veden pod spíše ženským jménem. Tak nějak pro sebe jsem si řekl:.. no konečně to tady někdo naťukl. Pomyslel jsem si, že je to docela od té paní odvážné téma na diskusi, protože obsahově se velmi úzce pojí ke kosmonautice. Jak jsem napsal odvážná to paní a já děkuji za její příspěvek. Reaguji takto neboť ačkoliv se Vám to zdá a nebo nezdá UFO resp. výskyt ve spojitosti s kosmonautikou má jisté opodstatnění. Nyní asi podvědomě slyším názory mnohých z Vás, ve smyslu co nám ten Lazecký chce vlastně sdělit a nebo nabulíkovat. Ne rozhodně nic takového. Dokonce jsem si všiml, že příspěvky zde na stránkách MEKu nesetrvaly dlouho. Aleš mi pak také na můj pozdější dotaz e-mailem odpověděl a já respektuji jeho sdělení. Přesto vše, jsme se tak nějak dohodli, že to může být alespoň námět na určitou diskusi - no proč ne.

Nemohu tedy nevyužít příležitosti, a nenapsat svůj názor na zdejších stránkách, neboť z toho co jsem měl možnost prostudovat se mne zmocnila touha se prostě sám za sebe vyjádřit. Navíc autorka článků mne v tomto směru dost popostrčila vpřed. Někteří kolegové mne asi znají a tak budou vědět o koho jde a kdo píše tyto řádky. Pro zbytek čtenářů snad jen krátce. Jsem jeden z Vás, kterým kosmonautika učarovala na velmi velmi dlouho, a toto záliba mne jen tak hned neopustí. Zajímám se o kosmonautiku dlouho a tak se čas od času stane, že z různých zdrojů informací se doslechnu, dočtu o událostech, které by se v kosmonautice za jistých okolností ani snad neměly vyskytovat. Položil si někdo z vás už podobnou otázku, a dokázali jste se nad ní zamyslet - odpovědět si na ni? Přesvědčila Vás vaše odpověď natolik, že jste usoudili na čí straně je pravda, a kolikrát jste se právě svým vlastním úsudkem zmýlili ??? Ten kdo v UFO jev nevěří snad ani dál nebude chtít číst, ale pak mu musím sdělit, že snad ani nepřemýšlí, nechce přemýšlet - není se čemu divit. Lidé a to hlavně češi vždy věřili jen v to, co si mohli osahat. Jak jsem již napsal kosmonautikou se zabývám jakmile mi to volný čas dovolí a znamená pro mne mnoho. Také jsem však zpočátku velmi těžkopádně přijímal zprávy, které tvrdily, že se kosmonauti a nebo astronauti setkali na orbitě s UFO. Pak jsem si, ale časem dával do souvislosti mnoho událostí a z pozorování lidské činnosti ve vesmíru, jsem došel k jistému závěru. Totiž lidé konají přesně tak jak by se od nich očekávalo. Stále hledají své kořeny a původ vzniku a stále intenzivněji je hledají ve vesmíru, vysílají planetární sondy, svým zvědavým okem sledují vesmír Hubbleho teleskopem. Přiznejme si sami, že tam někde ve skrytu duše, ačkoliv si to těžko přiznáváme, přímo pátráme po životě ve vesmíru…je nám snad v tom širém vesmíru smutno a nebo se pudově snažíme dopátrat svých pravd a pololží….pak k čemu vše tento humbuk je????

Většinou pokud se popisovala tato událost někde v novinách, pak šlo jen o malou a někdy i o velmi nepřehlednou zprávu. Právě zde vidím důvod proč se mnoho lidí o UFO nezajímají, a nebo spíše berou věci tohoto rázu skepticky. Mnoho lidí zde také vidí jen honbu za senzací……, ano i zde je jistý díl pravdy. Veřejnost by se v tomto směru měla snažit získávat více informací a ne být chtěně a nebo nechtěně dezorientována. To vše už jen proto, aby znala uspokojivou odpověď. Zde, ale zase můžeme polemizovat a to dosti zeširoka co je to uspokojivá odpověď - nebo také kdo a jak ji bude presentovat. Pravdou je, že časem prosvitne nějaká ta zpráva do novin různých majitelů. Avšak pozor čtenáři jistě jsi se přesvědčil, že ne vše co je psáno je taky dáno, mnohokrát obdobná zpráva má za úkol zvednout prodej novin a nebo má za úkol zvednout dokonce oblibu tohoto nebo onoho tisku. Setkal jsem se také se zprávami nad kterými pokud se čtou nepozorně a jen se přeletí očima skutečně splní svůj podstrčený smysl. Po přečtení doslova několikanásobném brzo objevíte chybu například v zeměpisné poloze, čase a technických datech. A jak se říká jste doma - opět novinářská káča…..jsou však i zdroje, které nutí k jistému času nad zamyšlením o událostech, které se staly, pak nezbývá přiznat, že byl zasazen ten správně hlodající červ prahnoucí po poznání věci blíže. Ano skutečně existují například velmi zajímavé záběry z oběžné dráhy, rozhovory kosmonautů a astronautů na toto téma a podobně. Dá se tvrdit, že jsou velmi věrohodné. Každý z Vás si pak po nabytí určitého množství informací musí udělat pořádek ve své hlavě sám. Možná, že se valná většina nyní směje co jsem tady napsal, nejsem astronaut a tak Vám nemohu kázat o vodě a sám pít víno. Jedno snad mohu zde napsat, že se mi cca před 5ti lety samotnému podařilo vidět na noční obloze něco, co ani s dopravním letadlem a ani helikoptérou nemohlo souviset - ponejvíce ani manévry a rychlost nenasvědčovaly pro identifikaci družice jako například IRIDIUM. Vrátím se, ale zpět.

Položme si tedy otázku typu zda má skutečně člověk slepě věřit tomu všemu co se kde v jakých novinách šustne ? Do jaké míry chtějí být novináři a redaktoři senzacechtiví a do jaké míry objektivní. Pak také můžeme vidět to, že nezasvěcený člověk zprávu doslova polkne jako každodenní stravu, zasvěcenější - tedy alespoň více informovanější začnou více přemýšlet, a ten poslední zasvěcený a věci znalý čte mezi řádky a snadno odhalí podvrh, i když také snad maličko věří - avšak pochybuje. Veřejnost by neměla být rozhodně v tomto smyslu klamána, měla by být více informována i z nezávislých zdrojů informací, hlavní informovanost by pak měla vyznít z oficiálních míst věnujících se záležitosti UFO. Záleží také samozřejmě do jisté míry jaká bude poptávka veřejnosti, chtít vědět a nebo požadovat od patřičných institucí jasnou a srozumitelnou jak jsem napsal - odpověď.

Pokud vím u nás taková instituce, která by obhajovala oficiální stanovisko není a předpokládám, že ani v nejbližší době nebude. Usuzuji tak hned z několika důvodů, ale ty zde nechci rozvádět. Takovou institucí se však může stát i komise zastoupená renomovanými vědeckými pracovníky, ale stejně tak například zahraniční instituce s velkým věhlasem jakou je v USA například NASA. NASA je jaksi u zdroje všeho co létá do vesmíru a stejně tak se může zachovat RKA a nebo komise utvořená z řad pracovníků obou stran. Létáme do vesmíru dostatečně dlouho a mimo lety s lidskou posádkou jsme zkonstruovali a vyslali na kosmickou pouť mnoho strojů a automatů, aby nám razily cestu vpřed. Lidé dobývali vesmír po kouscích, nejdříve na orbitách kolem mateřské planety Země, přistáli a zkoumali Měsíc. Sondy byly na Marsu, kam se také později jak doufám za mého života lidé vydají, ale objevujeme světy i jiných planet. Zkoumáme vesmír ze Země, modelujeme jeho podstatu a od počátku co jsme vzhlédli k onomu vesmíru toužíme více jak ve skrytu duše najít nám příznivě nakloněnou jinou-jiné civilizace. Dá se tedy s nadhledem říci a vyjádřit se bez ostychu, že hledáme kamarádské duše ve vesmíru ať jsou daleko jakkoliv.

Mnoho lidí na zdejší planetě může nezávisle na sobě ať již se znají či nikoliv vykládat své zážitky a pocity při různých pozorování neznámých objektů. Pokud někdo namítne, že je to jakási móda tohoto věku, pak mu musím sdělit, že opět nemá pravdu. Tak nějak se oficiálně hovoří o sledování UFO fenoménu od roku 1947. Pokud se však začteme do různých zpráv před tímto rokem pak se dostáváme podstatně dále a můžeme se zabrzdit někde v dobách kamenných, takže nikoliv módní záležitost. Fenomén UFO je zde a doprovází nás stejně tak dlouho jako my vnímáme, že jsme lidmi a neohroženými vládci této planety. Lidé by se měli dle mého názoru připravovat na skutečnost, že naší planetu čas od času navštíví cizí civilizace. Pak opět slyším proč a nač co zde hledají…..To co bych Vám chtěl napsat je však na delší popis, ale přeci. Zajděte si na film a nebo jste již jej viděli - Mise na MARS. Jde dle mého názoru o zdařilý film, resp. jeden z mála filmů, který vyjadřuje skutečnou story. Napůl pravda a napůl fikce, která však může být pravdou, která se potvrdí třeba časem. Pokud bych odvážně zabruslil do kombinace své fantazie a tím co znám, že například mnoho věcí z evoluce Darwina není dodnes doloženo, tedy je a není pravda, pak mi nezbývá sám za sebe sdělit jistý názor. Život na této planetě mi připadá jako napůl podařený experiment výsevu života. Po generace od věku věků nás ti co experiment realizovali navštěvují zkontrolovat svůj výtvor. Pozorují jak se vyvíjíme a nezasahují snad jen proto, že buť mají návštěvníci k tomu svůj důvod a nebo jim to prostě nedovolí nějaký zákon, který i jim je více jako svátost nedotknutelná. Stále přehodnocují naše chování a čekají na vhodný okamžik, který by odpovídal vývojovému stupni, který dovolí bližší spolupráci nebo dokonce souznění naší a cizí civilizace.

Zatím nikdo nemůže říci ba ani dokonce tvrdit, že jde jen a jen o mírumilovné návštěvy, nebo dokonce o návštěvy pokusné planety ve vlastnictví nějaké civilizace. Pokud si nebudeme také i my všichni jisti, že nám nic nehrozí budeme stále na jev UFO nazírat skrze malou skulinku a čekat co se bude dít dále. Na světlo světa vychází mnoho skutečností a je jich tolik, až je to podezřelé - atmosféra celého dění pak vytváří jisté napětí v očekávání nepředvídatelných věcí. Chci tedy sdělit, že bychom si měli také zvykat na události tohoto rázu a také nad nimi reálně uvažovat - a přijímat je. Myslím si také, že o to menší a infarktovější bude skutečná a plná pravda se kterou se tak či onak budeme muset naučit žít jakožto i s jinými skutečnostmi tohoto světa. Lidé po odhalení skutečné pravdy o UFO budou žít dále ve svých starostech, ale přeci jen o poznání klidnější. Dojde-li k možné skutečnosti používat také i mimozemské technologie, měly by být některé naše problémy vyřešeny, ale jiné zase vzniknou. Představuji si, že nepochybně dojde k navázání kontaktu s jinou civilizací a to zprvu na té nejnižší úrovni, jestli-že tomu tak již není….., ale kdo ví. Vnikne další otázka anebo problém jak se dvě civilizace nepochybně rozdílných kvalit budou snášet a jak budou například řešit spory a problémy související hlavně ve smyslu vzájemného soužití a tolerance. Vznikne respekt a úcta na obou stranách různých civilizací a nezačne právě ta vyspělejší civilizace cítit časem nadřazenost z pozice své síly technické a duchovní vyspělosti-převahy?? Nebude naše civilizace, která je dravá ve všech dobrých, ale i špatných směrech výhradně toužit po potencionálu té vyspělejší a to za každou cenu ?? Předpokládám, že to jsou hlavní aspekty dnešní, ale přiznejme si i budoucí doby, které jako hlavní budou stát v cestě sblížení s cizími tedy mimozemskými entitami. Obávám se také, že lidská dravost o které jsem se zmínil a to jak po poznání, ale i materiálních hodnotách budou dalšími překážkami, které již dnes jaksi celou věc dost oddalují. Důvody, které jsem zde vypsal jsou dle mého úsudku hlavní, proč považuji cizí civilizace s vyšší inteligencí vzhledem k nám, za doposud nepřípustně s námi spolupracovat. Spíše jejich existence v našem světě je omezena na pozorování běhu událostí zblízka anebo daleka, provádění výzkumu v podobě výzkumných letů v různých částech světa a jiná činnost respektující život na naší planetě.

Určitě tu největší roli zde bude hrát úroveň duchovní, neboť ta z velké míry bude svým způsobem representovat chování lidí zde na Zemi nejen k bližním svým, ale i k jiným a to bez rozdílu rasy, národnosti vzhledu a podobně. Myslím si to na základě pozorování lidského konání a hlavně chování ve světě, neboť lidé jako takoví naprosto propadli roštěm dějin, kde stále rozhoduje příslušnost k rase člověka a jeho náboženskému vyznání. Ve jménu těchto přesvědčivých argumentů se i nyní a to den co den ničí a zabíjejí lidé…. Pro rozumného člověka pak v jeho životě to vše nemá místo - vždyť vše co se děje ve světě špatného a je toho dost, je pro prázdnotu lidské nádoby.

Připomeňme si jen nepatrně, že i kosmonautika vznikla z vojenského prostředí - myslím již ta konkrétní kosmonautika. Dodnes se vypouštějí družice vojenského charakteru, a i lety s lidskou posádkou mají jistý nádech vojenského prostředí a nebo s vojenským pozadím…. Nejinak tomu bude i v budoucnu.

Hodně jsme odbočili od tématu, ale nedalo mi to nevyjádřit se. Kosmonautika a UFO mají v historii mnoho společného a ačkoliv se nám to nezdá je tomu skutečně tak jak píšu. Je zdokumentováno mnoho případů a to ať již se jedná o lety a existence družic a nebo letů lidských posádek do vesmíru. Postupně jak se uvolňuje informační embargo, tak lze zaznamenat i výpovědi kosmonautů a vědců, kteří připouštějí a nebo dokonce jasně potvrzují výskyt UFO a to nejen na Orbitě. Pokud se vám zdá přece jen přehnané moje tvrzení pak několik málo za všechny a pro všechny skeptiky, kteří ještě k věci UFO nemají a nebo nechtějí mít svůj postoj.

NASA již dlouhou dobu ze svých misí nepilotovaných a nebo pilotovaných s lidskou posádkou vysílá na svém TV kanále, který je volně přístupný přímé přenosy a nebo alespoň vstupy. Tento kanál televize je všeobecně známý pod zkratkou slov PBS. Takto se má zvýšit popularita kosmonautika v této zemi hlavně mezi mládeží, ale i celých Spojených státech. Dále vysílání proniká skutečně do všech domácností v USA, ale má za úkol rovněž tak přesně informovat své daňové poplatníky, kde se kutálí jejich dolárky a jak se s nimi zachází. Řekl bych, že také Američané jsou patřičně a právem hrdí na svůj kosmický program, byť se vše odehrává v duchu co je Americké to je nej na světě. Stejně tak se vysílalo z mise raketoplánu. Náhle se v záběrech objevilo několik objektů kulovitého vzhledu a velmi blízce manévrovalo poblíž družice, ale i astronauta při EVA. Než si to NASA uvědomila a patřičně zasáhla uběhlo cca 10 minut vysílání, které takto nechtěně shlédly celé USA. NASA také vysílání přerušila s odůvodněním, že se jedná o technickou poruchu způsobenou při přenosu přes spojové družice TDRS.

Další výskyt UFO na oběžné dráze měla možnost zachytit na filmový pás posádka STS-48 Discovery. A to 15.září 1991. Na záběrech je patrný velmi rychlý pohyb neidentifikovatelného tělesa, na který byl z pozemských pozic vystřelena raketa jako na narušitele. Změna pohybu - úhybný manévr pronásledovaného tělesa byl téměř šokující. Celý incident se stal nad teritoriem západní Austrálie, a NASA to vše zdůvodnila poletujícími ledovými krystalky. Nezávislí odborníci však tvrdí, že šlo nepochybně o těleso řízené inteligentními bytostmi. Posuďte sami.

……A zde jsou také některé příklady ze strany ruské kosmonautiky, aby jste mnozí netvrdili, že se vše nápadně týká jen Američanů. Týká se tedy i Ruských kosmonautů a kosmických lodí pohybujících se po orbitách Země a i mimo ni. Pro příklad mohu napsat událost letu Těreškovové a Bykovského na Vostocích 5 a 6. Jisté informace hovoří o velmi vzrušeném rozhovoru obou kosmonautů, kteří se vzájemně informují o poloze objektu, který manévroval u jejich Vostoků. Tento rozhovor zachytil radioamatér v Itálii. Tento hovor byl také nahrán přesněji v městě Bochumu,Torinu a Uppsale. Z uvedeného rozhovoru vyplývá, že obě lodi měly problémy s dodávkou palubních zdrojů el. energie. Zkráceně, tedy oba Vostoky se ocitly potmě. UFO bylo mimo to také natočeno na filmový pás - takto jej zdokumentovali Gennadij Strekalov, Pavel Popovič, Vladimír Kovaljonok, Alexandr Ivančenko a další. Tato informace byla oficiálně uvolněna pro veřejnost úřadem pro kosmické lety 5.června roku 1993. Další z ruských kosmonautů byl Musa Manarov. Tento kosmonaut natočil celé své pozorování na video kameru počátkem roku 1991 ze stanice MIR. Na jeho filmu je vidět doutníkovitý objekt, který chvílemi pulzuje, rotuje a nebo manévruje stylem cik cak. Pozorování Kovaljonka a Ivančenka byly také publikovány tiskem “Výzkum a pozorování zemské atmosféry ze stanice Saljut 6”. Při jejich pozorování, které trvalo 47 minut bylo těleso manévrující cca 1km od stanice velice podrobně popsáno. Popis této události vyšel v časopise Sputnik č.10/89. Tento článek je myslím si dost dlouhý na to aby jste mohli začít přemýšlet. Jeden příklad tedy ještě přidám, neboť se o něm dost hovoří.

Automatická kamera na palubě shuttle Atlantis vezoucího astronauta M.Foaleho, který měl vystřídat astronauta Linengera zachytila při přibližovacím manévru sestavu podivných objektů. Tyto tvořily trojúhelníkovitou formaci. Šlo rozpoznat blikající kulovitá tělesa, která prolétají velice umně kolem stanice MIR skoro v bezprostřední blízkosti. Událost zachycují záběry zhotovené 17. a 19.května roku 1997. Nyní se také hovoří, že podobné objekty studují i nově vznikající stanici ISS - existují i fotografie, které zachycují solární panely modulu Zarja.

To bylo tedy alespoň několik příkladů za všechny, které jak sami vidíte velmi úzce souvisí s kosmonautikou. Budu se divit jestliže alespoň hrstku z vás to nyní nenutí k nějakému zamyšlení, pakliže ano vyjádřete se a uvolněte svůj ventil názorů a postojů. Na MEK trefíte, mou e-mail adresu si zde také zjistíte a co dodat na závěr ? Snad jen to, že bych zastánce UFO jen tak jednoznačně neodmítal a na věci kolem UFO se začal dívat i z jiné stránky svého pohledu, nebo se pokusil hlouběji přehodnotit svůj postoj. Naučil bych se respektovat a naslouchat i názory a postavení jiných. Pak co sdělit za sebe na závěr. Snad jen to, že mi to vše připomíná období základní devítileté školy. Sami asi budete pamatovat co vás učili a jak vás to učili. Jak tak čas šel sem tam se vaše nabyté vědomosti v různém rozsahu poopravovaly, a dokonce v roce 1989 jste se dověděli jak vám všichni co vás chtěli učit a poučovat neřkuli chtěli vést - doslova lhali. Jak je to nyní a kde je pravda pravdou, jsme nuceni vše dělat, chovat se dle vybrané šablony……………..

Děkuji vám za pozornost a vaší výdrž při čtení až do konce, neboť už tímto jste se vlastně přiznali, že vám tyto věci nejsou až zase tak lhostejné.

S přátelským pozdravem se k vám takto vyjádřil

Daniel Lazecký


Aktualizováno: 03.02.2002

[ Obsah | Novinky v kosmonautice | Články ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.