Obsah > Aktuality > Články > Cité de l´Espace

Návštěva "Kosmického městečka" v Toulouse

Pohled na "Kosmické městečko" na předměstí Toulouse.Návštěvníkovi, který zavítá do Toulouse a chce shlédnout stálou výstavu věnovanou kosmonautice v tzv. "Kosmickém městečku" (Cité de l´Espace) stačí, když u vlakového nádraží Matabiau nastoupí na autobus č. 19 a nechá se dovézt na konečnou stanici této linky(1), k bráně "Kosmického městečka". Hned za bránou je výstavní budova s planetáriem, kam míří první kroky návštěvníka (jinam to nejde, neboť zde je pokladna pro zakoupení vstupenky(2), opravňující k návštěvě areálu "Kosmického městečka"). Po zakoupení vstupenky je návštěvník vpuštěn do výstavní budovy. V přízemí výstavní budovy se návštěvník dozví základní informace o kosmickém prostoru, pohybu planet a umělých družic. Dále si na simulátoru může vybrat raketový nosič pro vypouštění družic a seznámí se, jak se taková družice navádí na oběžnou dráhu. První patro je věnováno kosmickým aplikacím: telekomunikačním a meteorologickým družicím, aktualizuje se zde informace o stavu počasí nad střední Evropou. Ani na družice pro dálkový průzkum Země se nezapomnělo. Pilotovaným letům do blízkého kosmického prostoru a na Měsíc je věnován další oddíl výstavy v tomto patře. Návštěvník zde shlédne filmové reportáže jak z přistání na Měsíci tak z letů raketoplánů či účasti francouzských kosmonautů na ruských pilotovaných letech. Na simulátoru se může návštěvník seznámit i s budoucím pilotovaném letu na planetu Mars. Horní patro je věnováno výzkumu planet a vzdáleného kosmu.Model sluneční soustavy v parku "Kosmického městečka".

V přízemí budovy vedle pokladny je prodejna knih, fotografií a dalších suvenýrů s kosmickou tématikou. Návštěvníkovi se však zdály být tyto předměty poněkud drahé (což je ovšem pouze jeho subjektivní dojem).

V parkové úpravě v okolí výstavní budovy jsou umístěny makety rakety Ariane 1, rozložené do jednotlivých částí, kolem kterých lze procházet, dále třeba maketa ruské kosmické lodi Sojuz či maketa kosmické rentgenové observatoře XMM Newton. Velkou část zabírá i maketa části bývalé orbitální stanice Mir, obklopené lešením, ze kterého mohou návštěvníci vstoupit do některých oddílů stanice (Poslední možnost, jak shlédnout Mir. Originál již navštívit nelze). U dalších exponátů v parku se návštěvník může poučit o měření času slunečními hodinami, či si může vytvořit umělou duhu (svítí-li slunce). Dozví se zde také, že se "Kosmické městečko" nachází na 1° 29´ 38´´ východní délky a na 43° 35´ 12´´ severní šířky.

Start rakety Ariane 5 (ilustrační foto).Exponátům v parku dominuje 55 m vysoká maketa rakety Ariane 5, stojící před pavilónem věnovaným této raketě. V něm je možné vidět řez motorem německé V-2 (na koncepci motorů Viking 2 pro rakety Ariane 1 - 4 totiž pracoval Heinz Bringer z von Braunova týmu), řez části funkčního urychlovacího motoru na TPL a motor Vulcain. Zde je možné shlédnout film o přípravách rakety Ariane 5 ke startu a sledovat její start.

Poznatkům o Zemi je věnován pavilón Terr@dome, pochopitelně ve tvaru dómu, umístěný v rohu parku. Díky projekční technice je zde možné seznámit se s vývojem naší Země od jejího vzniku před 5 miliardami let do dneška.


"Kosmické městečko" není kosmonautickým muzeem. Má spíše výukový charakter, jeho cílem je seznámení návštěvníků se základy kosmonautiky, využitím kosmického prostoru pro život na Zemi a s dosaženými výsledky výzkumu kosmického prostoru a našeho Vesmíru.

(lek)

Poznámka: Návštěvník měl štěstí. Den před návštěvou "Kosmického městečka", tj. 21. 9. 2001 došlo ve čtvrti Mirail na předměstí Toulouse k výbuchu 300 tun dusičnanu amonného v továrně AZF (Azote de France) na umělá hnojiva. V době exploze (10 hod 15 min) se návštěvník nacházel v hotelu v centru Toulouse asi 6 km od místa výbuchu. Nejprve dorazila vlna exploze zemí (připomínalo to záchvěv zemětřesení), tlaková vlna vzduchem dorazila asi o 5 s později a vyrazila i ve středu města řadu výkladních skříní či skla oken (podle úhlu orientace k přicházející tlakové vlně). Největší škody byly v okolí továrny (továrna AZF již neexistuje. Blízko bývalé AZF se nachází továrna na střelné prachy a výbušniny SNPE (Société Nationale des Poudres et Explosives), která byla zřejmě dobře zabezpečená, neboť výbuch neinicioval žádnou další explozi v této továrně. SNPE vyrábí chloristan amonný pro TPL urychlovacích stupňů raket Ariane 5). Pohled na stanici Mir (ilustrační foto).V blízkosti AZF se nacházelo depo autobusů městské dopravy Toulouse, kde bylo výbuchem zničeno asi 100 autobusů. Ale druhý den byla městská doprava normální a také "Kosmické městečko" bylo v provozu. Díky své poloze v něm k žádným škodám nedošlo.

(1) Pozor: Některé z autobusů linky č. 19 končí jednu stanici před "Kosmickým městečkem"!

(2) "Kosmické městečko" je přístupné mimo pondělí od 9 do 18 hod, v sobotu a neděli od 9 do 19 hod. Pro rok 2002 bylo vstupné pro dospělou osobu určeno na 12 euro. To opravňuje k návštěvě výstavní budovy, planetária a parku (návštěvní hodiny a ceny vstupného je třeba brát pouze orientačně). Výstava i komentáře jsou pochopitelně ve francouzštině. Za příplatek je však možné si půjčit nahraný výklad v jiném evropském jazyce (návštěvník se zapomněl zeptat, zda existuje i nahraný komentář v češtině). Aktuální informace jak o cenách tak o aktuálních akcích v "Kosmickém městečku" lze nalézt na internetové adrese: http://www.cite-espace.com.

Foto 1: Pohled na "Kosmické městečko" na předměstí Toulouse.

Foto 2: Model sluneční soustavy v parku "Kosmického městečka".

Foto 3: Start rakety Ariane 5 (ilustrační foto).

Foto 4: Pohled na stanici Mir (ilustrační foto).


Aktualizováno: 25.10.2001

[ Obsah | Články ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.