Obsah > Aktuality > Články > Valmez 2000

hvězdný kalendář VALMEZ roku 2000.,palubní denník-strana xxxx,poslední odstavec:

Tradiční setkání na semináři kosmonautiky na hvězdárně ve Valašském Meziříčí

Rok s rokem se sešel a událost na kterou čekali příznivci kosmonautiky v našem regionu se přiblížila a se stala skutečností. Věřím, že stejně tak jako já a můj kolega ,,ve zbrani,, , tak i ostatní účastníci tradičního setkání ve Valmezu se již nemohli dočkat ,až přijdou ty správné dny. Stalo se, a opět po roce se scházejí staří známi kolegové a kamarádi,které spojuje jedno slovo-kosmonautika. Mohu-li přiblížit okamžiky očekávání kdy se lidé, kteří se sešli ve Valmezu ,aby si poslechli přednášky zahrnující novinky o kosmonautice a také si o ní mohli přátelsky poklábosit, pak jediným srovnáním ,které pasuje a je vhodné, je odpočítávání na start......countdown. ........4,3,2,1,zero -start.
Ten náš start se spustil o 9.00 SEČ v pátek,kdy jsme vyrazili na cestu autem ,patřičně vybaveni. Týden před ,mi e-mailem přišla zpráva ,že se na setkání do Valmezu těšil pan Lejček,ale bohužel schvátila jej chřipka a navíc jej čeká služební cesta do Lyonu. Mimo jiné dostal se do časového presu. Takže vše co zde nyní čtete je pro vás všechny ,kteří jste se z různých důvodů do Valmezu nedostali , tak tedy snad příště. Na Internetu však jsme nevázaně spojeni všichni, a tak díky Aleši Holubovi si můžeme ledasco sdělit, a napsat.

Zleva - M.Halousek, J.Navara a D.LazeckýMotory běží..........první známí a přátelé se scházejí........srdečné přivítání je namístě a je také již nepsaným zvykem. Setkávají se zde i lidé ,kteří se nyní vidí poprvé,ale je jen otázkou času ,kdy dojde na seznámení a prohození prvních slov jak jinak než o kosmonautice. Ti,kteří se již sešli ,začínají být napnuti atmosférou příští a jde na nich poznat,že se skutečně těší. Toto chování lidí zde na semináři připomíná organizované termity ,ale hladových po kosmonautice, a to je jistým příslibem,že půjde o velmi zdařilý víkend. Následky setkání se potáhnou až do roku příštího tedy roku 2001. Scházejí se další a další a listina hostů se začíná polehoučku plnit. Nálada je výborná......

Je 16.30 SEČ-pátek 24.listopad

František Martinekgong svolává cca 14ti člennou posádku do přednáškové místnosti hvězdárny. Tématem první přednášky je „Soutěž o cenu X-Prize“,kterou přednesl pan František Martínek. V zajímavé přednášce se dovídáme o kosmické turistice. Jistě téma, na které si vzpomenete na stránkách www. Aleše Holuba-resp. v naší diskusi. Do kosmu bychom se rádi podívali všichni . Je bezpochyby mnoho dychtivých a pro věc zapálených . Těm současným pak srdce pookřeje jakmile uslyší, že se stále v této věci celkem dost děje. Pan Martínek nás seznámil s mnoha ,ale ne se všemi myšlenkami ,které si ve světě razí cestu za k vytouženému cíli. Kosmická turistika je však zatím v plenkách a v obzoru daleké budoucnosti. Zatím se musíme spokojit alespoň s tím co létá dnes , a že okruh lidí,kteří létají do vesmíru se sice stále rozšiřuje , ovšem správný čas letět první třídou na výlet či dovolenou ještě nenastal. Seznámili jsme se tedy s projekty ,které se tím pádem týkají tzv. vyhlášené soutěže o    10000000 mil US.dolarů X-PRIZE. Mimo jiné soutěž byla vyhlášena 18.5.1996 roku v St.Louis stát Missourii v USA. Nutno dodat ,že valná většina projektů je ve stádiu tzv. ideových návrhů, a hlavní co každému chybí je patřičná finanční podpora . Tato je pak tedy nutná pro zabezpečení vývoje stejně tak výroby a stádia ověřovaní technologických prototypů. Stejně tak jako u kosmonautiky tak i u kosmické turistiky bude většinou vše probíhat vývojem. Nepůjde o záležitost,která by přišla ze dne na den ,ale krok za krokem.... Musí být vcelku jasné , že náklady na první lety turistů budou veliké a od toho se také odrazí konečná finální částka vynaložena každým pasažérem za palubní lístek. První lety budou mít bezpochyby nádech jisté romantiky a pasažéři budou zažívat velkou euforii pionýrské doby této turistiky. Jen mne tak mimochodem zajímá za sebe sama ,když sbírám podpisy současných kosmonautů a astronautů jestli mám psát i jim o podpis a fotku-dilema budoucnosti.,ale zpět. Kosmická turistika-půjde o věc složitou nejen ve směru techniky a zátěže lidí,ale půjde zde také o právní zodpovědnost ze strany provozovatele k pasažérům. Provozovatel bude jistě plně zodpovědný za životy a zdraví pasažérů( jistě i provoz), a tak si myslím,že i po této stránce se vše bude muset vyřešit. Průběh několika mála minut prožitých ve stavu beztíže bude i přes vysokou cenu dost lákavou nabídkou pro mnohé bohaté například Američany. Tito pak budou tvořit první základ ,který podpoří svými penězi,aby se do vesmíru později dostalo více lidí.

18.00 SEČ

Aleš Holub a Milan HalousekDruhá přednáška v tento den byla od pana Libora Lenži. Téma znělo na „Odhalené záhady Jupiterových měsíců“-astronomie. Tady musím přiznat ,že mne sice velmi fascinuje nebe plné hvězd a té všelijaké kosmické havěti, ale ztěží najdu tak velký vůz a tuším ,že vůbec nejlépe jsem na tom s rozpoznáním Měsíce........Astronomie je pro mne tedy velká neznámá , a skutečně obdivuji každého ,kdo se v tom přehršli hvězd,hvězdiček a jiných útvarů vyznají,neřku-li je umí i pojmenovat. Ví tedy co je co , a kde co na obloze svítí,mnohé ví o naších okolních planetách nebo hvězdách. Přesto vše si i já si  takovou přednášku rád vyslechnu. Seznámili jsme se tedy s povrchem Jupitera a jeho měsíců. Měli jsme možnost si vyslechnout a také shlédnout promítané diapozitivy se snímky různých míst na těchto tělesech . Pan Lenža vyprávěl poutavě o sondách a fotografování povrchů,vývoji a skladbě jednotlivých již zmíněných měsíců..... Je 19.30 SEČ a je striktně dodržen konec dnešní přednášky. Po přednášce je tedy volno , a co s ním ? Sešli se zde ve Valmezu alespoň tedy čtyři lidé ,kteří se znají z Internetu. Aleš Holub toho snad nemusím představovat, sběratel a fanda do pilotované kosmonautiky Milan Halousek,dalším fandou ,který se minulým rokem stal tátou Martin Kostera,a Havířovští pan Jaroslav Navara a já-Daniel Lazecký. Tak jak jsem vám onu čtyřku popsal ,vydala se tato povečeřet a také dále pohovořit o kosmonautice . Valmez zdá se žije nočním životem, a tak bylo co dělat sehnat místa,ale podařilo se . Po dobrém jídle ,pivě,vínu a čaje s rumem se rozjela diskuse . Jednak se dost hovořilo kolem nově vznikající ISS,letech Shuttle , ale i o podpisech kosmonautů ,fotografiích a různých pozadích a zákulisí kosmonautiky . Řeč padla samozřejmě i na Internet  a různé stránky ,které skutečně mnoho nabízejí . Pak nás už přemohla biologická potřeba jít spát, a tak jsme se vrátili zpět na hvězdárnu. Jaké však bylo naše překvapení ,když jsme zjistili,že zde již nikdo není. To se ještě nastalo ,několik telefonických pokusů na čísla ,které byly na dveřích hvězdárny s kýmkoliv se spojit vyšly naprázdno. Nakonec jsme použili havarijní rutinu ,a zvolili jsme možnost,aby naší kolegové přespali na neobsazených lůžkách v naší obytné části. Vzpomínáte ,kdy jsem v minulém roce psal ,resp. popisoval nenapodobitelné chrápání mých kolegů.......asi určitě.......tady mi odpadá práce s popisem........historie se opakovala. Valmez opět spal na jehlách. Musel jsem svému Havířovskému kolegovi v jeho chrápání nějak zabránit , a tak jsem mu sebral z pod hlavy polštář k jeho nespokojenosti a naopak k mé libosti se v chrapotu uklidnil alespoň do doby než jsem zase usnul já......Je hluboká a chladná noc a Valmez konečně asi také usíná.

Den druhý

Oči se nám rozlepily asi v 7.00 hodin ráno,někomu se rozlepovat nemusely-měl probděnou noc .....Protáhnutí konstrukčních celků lidského těla bylo to pravé co jsem po té noci potřebovali. Běžná hygiena,posnídat a vyčúr..

Sobota 25.listopad roku 2000

08.30 SEČ

Přednáška-“Lety raketoplánů v roce 1999-výstavba ISS zahajuje“ . Autorem je kdo jiný než všeobecně nám známý Mgr.Antonín Vítek,CSc. Téma pana Vítka-lety STS-88,96 a 93 nás zavedlo zpět do atmosféry těchto kosmických letů. Dokázal nám přiblížit to co v L+K tak nějak nedalo najít (bóžinku stojí ten časopis vůbec za ty prachy?). Vzpomněl jsem si na vaší diskusi ---a náhoda chtěla,že zde padlo vysvětlení co je ono tzv. jiskřiště na palebném postavení raketoplánu Shuttle. Tak tedy při každém startu ,který lze detailně vidět, nelze přehlédnout jisté sršení jisker kolem prostoru SSME,resp. směrující do výtokového kanálu pod Shuttle. Věřte ,že skutečně jde o jiskření a má za úkol zapálit tzv. „první“ palivo,které projde průplachově z SSME motorů. Jiskřišti se také říká pomocné svíce. Ono první palivo tak shoří již pod shuttle a již nemá šanci se dostat do prostor hlavních motorů. Opatření je tedy bezpečnostní a zároveň jde o spouštěcí fázi hl. motorů. Vlastní palivo se zapálí napřed v předspalovací komoře a v hlavní komoře dojde k vlastnímu zážehu. Motory SSME tedy napřed „polknou“ palivo a pak okysličovadlo,které jej následuje jen asi v setině sekundě. Pokud by se tak stalo opačně ,vzniklo by potencionální ohrožení shuttle explozí. Společné spuštění motoru by způsobilo efekt rovnající se řezacímu hořáku,ale to NASA skutečně nepotřebuje, shuttle musí přeci vzlétnout.

Ing. Jan KusákV další přednášce tentokráte od pana Doc.ing.Jana Kusáka CSc., jsme se přemístili tak trochu do budoucnosti nosných raket.  V současnosti dochází k zajímavému jevu. Stárnoucí vojenské nosiče bývalého SSSR a nyní Ruska ztrácí jaksi smysl a nachází se nové jejich uplatnění. Konstrukčními změnami a úpravami , záměnou nálože s trhavinou za užitečné zatížení se změní charakter raketových nosičů na civilní. Většina těchto nosičů pak bude schopna dopravit na různé orbity užitečné zatížení dle svých kapacit a na přání zákazníka. Vzniká tak jakási mladá a nová konkurence ostatním nosičům ve světě,a jejich konkurenceschopnost bude záležet právě na nabídnutých službách a ceně za vynesený kilogram na oběžnou dráhu. Tento vznik nových organizací a nosičů snad levných, tím pádem odsouvá svou nabídkou i plánované nosiče ve stylu jedním nosičem tam a zpět. Trh se tedy jaksi nasytil těmito nosiči., takže novinka jako je například VentureStar se tak realizačně odsunul i pro nečekané konstrukční potíže s prasklinami na palivových nádržích  a s motory Aerospike. Vše patrně chce také svůj čas a svou dávku trpělivosti .,hlavně nic neuspěchat. Musím zde napsat, že jsme se dověděli ,že prakticky takto skončilo již mnoho projektu ze soutěže X-PRIZE. V tomto případě bude zapotřebí perfektně ovládnout a použít současné a nové technologie , a jak to tak už bývá bude zapotřebí nemalý peníz , aby se vše stalo běžnou realitou. Dalším a neméně důležitým jevem, který velmi úzce souvisí s kosmonautikou a již zmíněnými staronovými nosiči je jistá tzv. emigrace ruských raketových odborníků do zahraničí . Není tedy divu ,že „podpis“ ruské konstruktérské školy lze rozeznat po celém světě.  Vzniká tak další a budoucí konkurence ,jejíž tlak sílí. Konkurence původní se brání a dělá nebo resp. udělá vše pro to ,aby mezi sebe pokud možno nikoho nepustila. Dost možná ,že některé projekty z X-PRIZE upadnou v zapomnění a stejně tak dopadne i snaha oprášit již zmíněné nosiče.

11.30 SEČ - je čas oběda.

Ve škamnech posluchárny ve hvězdárně nás vystřídají Valaši. Mají Valašský sněm. Konečně i oni se dostali ke slovu . Tento čas jsme ,ale všichni využili k případnému posezení v místní restauraci resp. hned vedle . Měli jsme štěstí, plno štamgastů a přeci jeden velký a volný stůl . Zasedli jsme a vybrali dobroty dle své chuti .Po příjemném posezení , nezbývalo než se jít projít. Porce byly za přijatelné ceny a plné břicha nás přinutila se tak trochu rozhýbat,procházka na čerstvém vzduchu nám přišla k duhu .

14.00-14.10 SEČ

Ing. Bedřich RůžičkaValaši skončili sněm ,trochu prý bylo rušný,ale už prý ví jak na to , a my je opět střídáme. Pan ing.Bedřich Růžička,CSc., nás na rozdíl od pana Kusáka vrhl zpět do historie. Je to tak asi správné. Jeho přednáška je volným pokračováním z minulého roku. Byla představena rozsáhlá historie německého dělostřelectva a počátky raketové techniky v této zemi . Jména jako Dornberg, von Braun...a jiných snad netřeba vypisovat, každý jistě bude v obraze. Zde jsme se dověděli ,že i němečtí odborníci ne vždy měli na růžích ustláno, ale naštěstí i to je vlastně dnes jen historie. Tak jako s každým přednášejícím jsme se rozloučili poděkováním a uznáním ,které od posluchačů vyznělo v podobě potlesku. Je to již nepsaný zákon. Ti kteří s námi vždy měli tolik trpělivosti a vše nám na dotaz vysvětlili ,museli nastudovat a přichystat si mnoho materiálů, aby vznikla přednáška- a tak díky jim za vše.


Pneumatická raketa z PET lahveJe přestávka., kdo chce honem na čaj,kávu nebo na párek. A je tu přednáška další ,která se jmenuje „Když je palivem voda“. Fajn a inspirující téma. Začala tak trochu netradičně,tedy dokud bylo světlo. Atmosféra napětí....před Valmezskou hvězdárnou se vypouštěla raketa. Valaši to jsú raraši. Pěkné co ,no proč ne? Palebným postavením se stal trávník před hvězdárnou .  Dva pracovníci kosmodromu přichystali k ukázce zajímavý amatérský nosič, kde palivem byla skutečně voda vážení....Rampou-odpaliště pak tvořil dřevěný kříž se speciálním palebným zařízením ,nad kterým neskrýval svůj obdiv ani pan Vítek. Nosič byl vytvořen z umělohmotných PET láhví ze sodovky. Právě těch láhví, které tak často míjíte v regálech různých supermarketů. A to vše jaksi bez povšimnutí a myšlenky, že i ony mohou létat jako rakety. Jednoduchá konstrukce a vskutku ještě jednodušší pohon-voda a stlačený vzduch .


Skupinová fotografie účastníků semináře Kosmonautika 2000Odpalu toho dne byli přítomni všichni ,tedy cca asi 30 lidí národa kosmonautického. S velkém nadšením a za doprovodu záblesků z fotoaparátů se čekalo na start . První pokus -Valašský shuttle startuje jen asi do 10ti metrů a také tak i po Valašsku -tvrdě přistává.  Druhý skok -zklamání- chyba v odpočítávání a závada na odpališti ,způsobilo odvolání startu o 5 minut. Třetí skok znamenal totální úspěch, výška jako hrom -nosič však přistává oproti očekávání na vysokém stromě ,ale na území hvězdárny-nikdo není zraněn. Čtvrtý zkušební start se tak děje pro nedostupnost prvního nosiče se záložním strojem (konstruktéři myslí na vše). Tento exemplář letí k neskrývanému úžasu ještě výše, a sklízí tak zasloužený potlesk za dosažený výsledek. Přítomní si prohlíží palebné postavení a doposud utajovanou technologii vypouštění -s úsměvem sobě vlastním se dělí s přítomnými o dojmy. Ještě společné foto a jde se již na slíbenou přednášku ,kde v tématu o palivu a vodě se dovídáme , že nejen v jednoduchosti je genialita a síla. Autor přednášky nám představil velkou škálu možností tohoto principu letu , a co vše se již v Americe na tomto základě učí létat . Dověděli jsme se ,že takto postaveným nosičem se již jednomu Američanovi podařilo dosáhnout výšku kolem 3 kilometrů. Přednáška byla doplněna také jistými záběry z rychlokamer,které pořídily okamžiky ,kdy se PET láhev vyprazdňovala z vodního paliva-zajímavé momenty...

Čas běží a jak to už bývá po přestávce následovala další přednáška. Volné pokračování pana A.Vítka nás vrací zpět k letům STS Space Shuttle. Tentokrát se jednalo o lety s označením STS-103, 99, 101, 106, 92 a let Sojuz TM 31. Přednáška byla takto rozdělena záměrně . Pan Vítek je totiž po infarktu a náročné operaci . Striktně se drží rad svého pana doktora a tak i on si z pochopitelných důvodů musel odpočinout. Pan Vítek velmi poutavě vyprávěl i o STS a ISS stanici, kde jak se zdá není situace nikterak jednoduchá než by se na první okamžik zdálo . Rusové zdržují svou špatnou organizovaností výstavbu ISS, a od tohoto chování jak se zdá vzniká i menší chaos . Budování základny pak bude připomínat hru škatule hejbejte se , a dle pana Vítka čeká účastníky stavby velké množství práce. Následující diskuse k přednášce se zvrhla ve velké množství položených otázek právě na pana Vítka. Ten se vše snažil na vše odpovědět. Zachránila a doslova vytrhla jej z tohoto obklíčení až jeho žena,která si pro něj přišla. Velmi se o něj stará a pochopitelně jej také chtěla i pro sebe.  Takto byla ukončena dnešní přednáška . Je asi 18.35 SEČ a tím pádem jsme zamířili na večeři,opět do blízké restaurace. To jak jsme se měli tady rozepisovat nebudu-fajn.....Ráno nás čekají poslední přednášky. Noc strávená v noclehárně hvězdárny byla celkem uspokojivá , jen si v duchu stěžuji na postel, to moje doma je přeci jen ta moje .

Je neděle-26.listopad 2000

08.30 SEČ

Návštěvníci v přednáškovém sále hvězdárny ve Valašském Meziříčí...........palubní hodiny počítají poslední okamžiky „letu“ ve Valmezu . Začíná opět p. Vítek-zdroje informací o kosmonautice na WWW. Kdo dnes neslyšel a nebo nepoužívá Internet, vy kteří čtete tyto řádky -pro vás to jistě není nic nového . Pan Vítek nás seznámil se stránkami na Internetu, ze kterých čerpá a uznává je za důvěryhodné - není tedy divu,vždyť jeho zkušenosti jsou velké . Bylo nám sděleno ,že se chystá z iniciativy pana Vítka CD ROM s databází Space 40 a také její čtvrtletní a pololetní aktualizace. Blíže k CD ROMu na konci článku poznámka plus přehled Vítkových www.

Poslední přednáška Valmezu a dne -“závěr letu“ . Přednáší ing T.Přibyl. Název zní „Kosmické lety ,které se neuskutečnily“. Trochu tajuplné téma na přednášku,ale také zajímavé.  A opět jsme se ocitli v historii kosmonautiky . Tentokrát na téma záložních posádek  a jejich osudů . Záložní posádky zůstaly tzv. podpůrnými letů s hlavní posádkou .  Byly zde i posádky ,které se stejně jako hlavní posádky intenzívně připravovaly, ale osud tomu snad chtěl a tito lidé nevzlétli, a nebo až podstatně později a to až za programu STS Shuttle . Tak už to asi bude vždy, něco jiného je v plánu a něco jiného je také skutečnost a nemalou roli zde hraje jistý zásah osudu každého z nás . Tak například ruský kosmonaut V.Komarov,kterého znáte z nešťastného letu Sojuz 1, ten se připravoval na svůj první kosmický let v rámci mise letu na kosmické lodi Vostok 7., a let měl trvat celkem 10 dní. Loď Vostok 8 měl řídit P.Beljájev, ve Vostoku 9 měl letět kosmonaut Volynov atd.....Na straně USA se prakticky dělo stejně Gemini 9 ,do které měl zasednout Ch.Bassett a E.See. Zásahem osudu posádka nevzlétla-neboť se oba zabili v letounu při přeletu nad KSC. Gemini 9A pak absolvovali Cernan a Young. Další lidé se připravovali v rámci voj.programu DynaSoar-kosmického kluzáku, ale po zrušení tohoto programu se do kosmu z původního výběru dostala jen hrstka . Případů bylo však v historii kosmonautiky více,ale není mým účelem je zde popisovat. Sylaby z přednášek jsou k dispozici i na Internetu na webu Hvězdárny Valašské Meziříčí (http://www.inext.cz/hvezdarna/).

Závěr-čas návratu-je 11.25 SEČ

Je po všem . Duše dychtivců po kosmonautice byly naplněny ,a zůstanou již jen pěkné vzpomínky. Dobrý pocit z přednášek ,které jsme ochotně vyslechli daly k ledasčemu podnět a náměty na činnost s cílem se zviditelnit . Kosmická havěť se rozprchla do světa za svými každodenními starostmi . Zbývá již jen rozloučení a cesta domů , je deštivé počasí a je také chladno.  Vše se začíná vracet do normálního stereotypu každého dne. Každodenní starosti,spěch a stres......zprávy o kosmonautice....z práce do práce a ráno nanovo. A co vy ? Přijedete alespoň příště, v prvním roce nového století ? Příští rok ve stejném čase na stejném místě a tak tedy na Valmezu 2001.

P.S. Blíží se další akce, která souvisí s kosmonautikou ,a která skutečně stojí za to být jak se říká u toho. Vzpomínáte si jak jsem vám popisoval o mezinárodním aerosalonu Le Bourget ve Francii-Paříž? Tak právě ta bude příští rok opět zase se konat. Pokud tomu okolnosti dopomohou a pokud se také nic nestane budu na této výstavě určitě já a můj kolega. Pro ty, kteří zase nebudou moci mohu udělat jen to ,že vám opět o všem napíšu a fotograficky přiblížím.

Děkuji vám za pozornost a tímto se zatím s vámi loučím.

Daniel Lazecký

spaceorbit@atlas.cz


SPACE 40-velký katalog družic a kosmických sond- CD ROM

Pro funkční objekty družice a sondy-jsou uvedeny další informace tj. účel,výrobce ,vlastník ,hmotnost atd. a u většiny objektů i podrobnější popis a historie na oběžné dráze. U pilotovaných objektů je uvedena posádka,pro kosmonauty jsou uvedeny stručné životopisy. Katalog je běžně veřejnosti přístupný na :
http://bibis.lib.cas.cz/knav/space.40/INDEX1.HTM

Od 1.1.2001bude k dispozici i CD ROM verze ,kterou lze objednat na adrese :
Antonín Vítek
Kytín 127
252 10 Mníšek p.B.., a nebo elektronickou poštou avitek@lib.cas.cz
-poštou se dotazujte na ceník CD ROMU a dobu aktualizace.,nemohu vědět co se do té doby změní....


Aktualizováno: 06.01.2001

[ Obsah | Novinky v kosmonautice | Články ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.