Obsah > V Česku > ISC > ISC 1998


International Space Camp 1998 se konal 31.7. - 8.8.1998. Na této akci nás reprezentovali Lukáš Ferkl (Gymnázium Nad Alejí, Praha) a Olga Mazurovová (Gymnázium Arabská, Praha) . Doprovázela je Mgr. Veronika Nedvědová (Angloamerická akademie, Kladno).

Následující text i fotografie pocházejí přímo od Olgy Mazurovové - jedné z účastnic akce. 


INTERNATIONAL SPACE CAMP ´98

Olga Mazurovová
 
International Space Camp se koná každé léto již od roku 1990 v US Space & Rocket Center v městečku Huntsville na severu Alabamy. Tábory zde probíhají po celý rok, ale jeden týden je výjimečný. Sjedou se sem delegace z mnoha zemí světa. V roce 1998 se ISC zúčastnilo 69 delegátů z 23 států ze všech pěti obydlených světadílů. Každá pozvaná země uspořádá konkurz a vyšle do Ameriky tři reprezentanty: dva studenty střední školy - nejlépe chlapce a dívku - a učitele, který se zúčastní programu Teacher of the Year. 

International Space Camp má studentům i učitelům umožnit nahlédnout do tajemství práce ve Space Shuttle a ve vesmírných stanicích a rozšířit jejich zájem o kosmický výzkum. Cílem ISC je podpořit zájem o kosmonautiku pomocí neobvyklých vzdělávacích aktivit, vytvářením podmínek pro mezinárodní spolupráci a komunikaci, výcvikem učitelů a studentů. Program ISC je klade důraz na různé oblasti vesmírné vědy (space science), se kterými se setkají astronauti na International Space Station, a na to, jakým způsobem tyto znalosti obohatí náš svět.

První večer se koná slavnostní zahájení ISC. Všichni účastníci si s sebou mají dovézt nějaké národní kroje, v nichž pak slavnostně nastoupí se svou vlajkou, představí se a pronesou pár slov o své zemi. Celá slavnost se koná na "nádvoří" USSRC, pod raketoplánem Pathfinder, který dominuje celému raketovému parku. Účastníci ISC jsou hned po příjezdu rozděleni do pracovních skupin, nazvaných podle známých astronautů, vědců nebo konstruktérů, po asi 18-ti členech. Tyto skupiny se dále dělí do tří specializací: Mission Specialists (technici), Payload Specialists (vědci) a Pilots (piloti). Každá tato sekce má trochu odlišný program a znalosti nabyté během týdne výcviku pak účastníci uplatní při šestihodinové simulované misi, kde spojí své síly při řešení problémů, které potkají jejich raketoplán na cestě k Miru a zpět.

Během týdne jsme absolvovali mnoho zajímavých přednášek o astronomii, fyzice, vesmírné fyziologii, jako piloti jsme měli navíc přednášku o navigaci ve vesmíru, o aerodynamice, o pilotování Space Shuttle. Mission Specialists měli své přednášky a dělali zajímavý pokus: měli sestavit zařízení, které by uchránilo před rozbitím vajíčko při pádu z osmi metrů. K dispozici měli kusy kartonu, zbytky silonových punčoch, nafukovací balónky, papírové ubrousky, izolepu a možná ještě něco navíc. Pokus našich MS dopadl tak, že se vajíčko rozbilo. Ale prý na ISC´97 se někomu pokus vydařil…

Mezi přednáškami jsme měli krátké simulované mise a také jsme si vyzkoušeli různé trenažéry, jako například centrifugu, Multi Axis Trainer nebo Space Shot. Space Shot je železná konstrukce vysoká 50 m, na jejíchž bocích je upevněno několik sedátek. Když si na ně lidé sednout, jsou vystřeleni vzhůru rychlostí 72 km/h, a pak padají volným pádem. Tak si zažijí přetížení až 4G a následně stav beztíže - volný pád. Jedním z nejzajímavějších zážitků bylo bez pochyby potápění v 8 m hluboké nádrži, kde nám na různých pokusech dokazovali působení mikrogravitace. Čas, který nám zbyl mezi přednáškami a simulovanými misemi jsme trávili prohlížením exponátů v muzeu, raketového parku USSRC, kde je také vystavena ohromná raketa Saturn V., která nesla Apolla na Měsíc. Také jsme měli možnost shlédnout zajímavý film s vesmírnou tématikou v panoramatickém kině, což byl také silný zážitek.

Součástí programu byla také exkurze v Marshall Space Flight Center, kde jsme mohli vidět proces stavby Internatonal Space Station a dokonce si projít její model a vcítit se tak do role astronautů, kteří tam budou žít a pracovat celé dlouhé týdny.

Jedním z největších přínosů ISC mi bylo kromě podpoření mého zájmu o cokoli, co se týká vesmíru a jeho poznávání, poznání spousty lidí, kteří ačkoli byli každý z jiného koutu světa, tak měli velmi podobné zájmy i ideály. Přínosem mi bylo i rozšíření slovní zásoby o astronautickou terminologii a neustálé používání angličtiny během celého týdne, protože mé kolegy z České republiky jsem viděla tak dvakrát za celou dobu kurzu.

Raketový park USSRC
Saturn V
ISS v MSFC
Olga a Lukáš v improvizovaných českých krojích při zahájení ISC'98


Aktualizováno : 31.05.1999

[ Obsah | Kosmonautika v Česku | International Space Camp ]


Pokud není uvedeno jinak, jsou použité fotografie z NASA (viz. Using NASA Imagery) a dalších volně přístupných zdrojů.